Ultra İşlenmiş Gıdaların Çocuk Sağlığı Üzerindeki Zararlı Etkileri Ortaya Çıktı

hoodiepepe

Administrator
Staff member
newseventsimage_1675183852764_mainnews2012_x1.jpg


Yeni yapılan bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların çocukların çene gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösterdi. İspanya'da gerçekleştirilen çalışmada, sıkça yumuşak ve işlenmiş gıdalar tüketen çocuklar arasında çene ve diş yapılarında ciddi bozulmalar gözlemlendi. Valencia Katolik Üniversitesi'nden çocuk diş sağlığı uzmanı Dr. Laura Marques Martinez, çiğnemenin çene gelişimi açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Sert gıdaların çene kemiğini güçlendirerek büyümesine yardımcı olduğunu belirten Dr. Martinez, ultra işlenmiş gıdaların çiğneme gerektirmediğinden çene kaslarının gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. 3 ila 5 yaş aralığındaki 25 çocuğun incelendiği araştırmada, yumuşak gıda tüketen çocuklarda dişler arasında doğal boşlukların olmadığı ortaya çıktı. Bu durum ileriki yaşlarda ortodontik sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca, İngiltere'de yapılan bir başka araştırma, çocukların diyetlerinin büyük çoğunluğunun ultra işlenmiş gıdalardan oluştuğunu ve bunun obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırdığını ortaya koydu. Beslenme uzmanı Prof. Tim Spector, son yüzyılda çocuklarda çene küçülmesinin hızlandığını ve ebeveynleri uyardı. Ultra işlenmiş gıdalar genellikle besin değeri düşük ve bağımlılık yapıcı özellikler taşımaktadır.
 
Back
Top