Prof. Dr. Doğu Ergil: Suriye'de Özerk Yönetim Oluşumunu Kabul Etmek Türkiye İçin Zorunlu

hoodiepepe

Administrator
Staff member
_114286309_---.png

Ortadoğu'da devam eden üst düzey çatışmalar ve savaşların ışığında, Türkiye'nin Suriye'deki özerk yönetim oluşumlarına yönelik tutumunu değerlendiren Prof. Dr. Doğu Ergil, bu durumun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. 2011 yılından bu yana süregelen Suriye iç savaşının yeni bir aşamaya girdiğini belirten Ergil, Kürt kimliğinin Suriye'deki varlığını ve bu süreçte yaşananları irdeleyerek, Türkiye’nin bölgedeki gelişmelere dair yaklaşımının değişmek zorunda olduğunu ifade etti. Ergil, Ortadoğu'daki devletlerin tarihsel olarak yeniliğinden ve içlerinde barındırdıkları etnik ve dini farklılıklardan kaynaklanan sorunlarına dikkat çekerek, bu çokluk içinde yeni bir siyasi yapı arayışı olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişte Irak'taki Kürdistan Özerk Yönetimi ile geliştirdiği ilişkilerin benzerlerinin Suriye'de de zorunlu hale geleceğini öngördüğünü aktardı. Özerk yönetim konusundaki kaygıların aşılması gerektiğini savunan Ergil, Türkiye'nin Kürtlerle ilgili taleplerine daha yapıcı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Back