Yeni yapılan bir araştırma, vücuttaki omega-3 eksikliğinin, sigara içmekten daha fazla muhtemel risk taşıdığını ortaya koydu. Omega-3 yağ asitlerinin azlığı, kalp sağlığını tehdit ederken bağışıklık sistemini de zayıflatıyor; bu da vücudu enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor. American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan 7 yıllık bir çalışma, çalışmaya katılanların omega-3 seviyeleri ile yaşam süreleri arasında önemli bir ilişki kurdu. Japon katılımcıların omega-3 düzeyleri %8 iken, Amerikalılarda bu oran %5 olarak belirlendi ve Japonların ortalama 5 yıl daha uzun yaşamaları dikkat çekti. Zayıf bir omega-3 alımı, kardiyovasküler sistem üzerine olumsuz etkiler yaratıyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor, enfeksiyonlar ve kanser için risk artırıyor. Ayrıca hafıza problemleri, kuru cilt ve kırılgan saçlar gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Araştırmacı Dr. Michael McBurney, omega-3 yağ asitlerinin yetersizliğinin, tıpkı sigara içmenin kısalttığı yaşam beklentisi gibi, bireylerin sağlığını tehdit ettiğine vurgu yapıyor. Sağlık uzmanları, omega-3 seviyelerini artırmak için diyetimize yağlı deniz balıkları, çeşitli bitkisel yağlar, tohumlar, kuruyemişler ve avokado dahil etmenin önemini belirtiyor.