Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, karaciğerin sağlığını korumanın yollarını anlatırken, enginar, kahve ve devedikeni tüketiminin önemine vurgu yaptı. Karaciğer hastalıklarının artış gösterdiği günümüzde, bu gıdaların sağlık üzerindeki koruyucu etkileri dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Acarlı, yaptıkları araştırmalara göre, kahvenin belirli bir oranda tüketildiğinde, metabolizmayı hızlandırdığını ve karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu özellikler sağladığını belirtti. Ayrıca, kahvenin Parkinson hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklar üzerinde de olumlu etkileri olduğu vurgulandı.
Karaciğer hastalıklarıyla mücadelede alkolün baş aktör olduğunu söyleyen Acarlı, aşırı alkol tüketiminin, sigara ve obezitenin de kanser riski oluşturduğunu belirterek, devetabanı dikeni ve enginarın ise karaciğer sağlığına fayda sağladığını ifade etti. Bu bağlamda, kötü huylu tümörlerin riskine karşı iyi huylu tümörlerin izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Karaciğer yağlanmasının, günümüzün modern hastalığı olduğunu belirten Acarlı, hem batı toplumlarında hem de diğer bölgelerde sıkça karşılaşılan bu durumun, ilerleyen süreçte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, hepatit gibi bulaşıcı hastalıklara karşı da aşı ve hijyen önlemleri ile korunmanın önemli olduğunu dile getirdi.