CHP ve Kürt Barışı: Fırsatlar ve Engeller

hoodiepepe

Administrator
Staff member
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), uzun zamandır iç ve dış dinamiklerle şekillenen Kürt meselesi konusunda önemli bir dönüm noktasında. 1 Ekim 2024'te başlayan yeni süreç, CHP'nin bu sorunu ele alma şeklinin değişebileceğine işaret ediyor. 2013-2015 yılları arasındaki Çözüm Süreci'ne kıyasla, CHP’nin belli bir olumlu tutum sergilediği görülse de, bu tutum henüz pasif bir destekten öteye geçmedi.

Tarihsel olarak, CHP'nin Kürt meselesindeki rolü oldukça çelişkili. Ülkenin kurucu partisi olarak, geçmişteki uygulamaların ve politikaların sorumluluğunu üstlenmesi bekleniyor. Ancak son zamanlarda genel başkan ve bazı önde gelen isimlerin, Anayasa’nın ilk 4 maddesi gibi hassas konularda sert açıklamaları, bu konuda CHP'nin çelişkilerini gözler önüne seriyor.

Öte yandan, CHP’nin mevcut politikaları, partinin sokaktaki seçmenle olan ilişkisini de etkiliyor. 2019 yerel seçimlerinden bu yana, İstanbul ve diğer büyük kentlerde yerel iktidarları kazanması, CHP'nin Kürt seçmenler ile olan bağlarını güçlendirmiş durumda. Kürt barışını hedeflemek, CHP’yi geniş bir seçmen kitlesiyle buluşturma potansiyeli taşıyor.

Ancak, partinin içindeki seküler milliyetçi eğilimlerin varlığı, bu süreçte önemli bir engel oluşturuyor. İYİ Parti’nin etkisiyle, CHP içinde ideolojik bir dengenin sağlanması gereği söz konusu. Bu, CHP'nin Kürt meselesine yaklaşımını daha temkinli hale getiriyor.

Bununla birlikte, CHP'nin kendini yenileme süreci ve dışa açılması, Kürt barışını teşvik etme yönünde bir fırsat sunuyor. Türkiye’nin demokratik dönüşümünü sağlamak adına, CHP’nin Kürt sorununu siyasi bir alan olarak görmesi, hem kendi geleceği hem de tüm Türkiye için önemli bir adım olabilir.

Back